Rozmrażanie lodówki

Czyszczenie lodówki – jak i czym wyczyścić lodówkę w środku. Poradnik

Lodówka znajduje się w niemal każdej kuchni, w niemal każdym domu. Jest urządzeniem, o które należy dbać tak samo, jak o zmywarkę czy meble. Służy do przechowywania potraw i produktów przez dłuższy okres czasu. W jej przypadku należy przestrzegać nie tylko zasad producenta. Należy także regularnie ją czyścić. Każdy przecież chciałby przechowywać jedzenie w czystym miejscu. Bez grzyba, pleśni i zgniłych produktów. Jak więc czyścić lodówkę w środku? I czym najlepiej to robić? Jak o nią dbać? Kiedy rozmrażać? Na wszystkie pytania odpowiadamy w poniższym artykule. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z nim.

Jak myć lodówkę krok po kroku

Na początek przedstawimy  krok po kroku, jakie czynności należy wykonać, aby wyczyścić lodówkę:

  1. Pierwszym krokiem jest odłączenie lodówki od prądu.
  2. Następnie należy wyjąć z niej wszystkie produkty i potrawy.
  3. Trzeba też usunąć półki, szuflady i zostawić otwarte drzwi.
  4. Następnym krokiem jest umycie półek i szafek, które wyjęliśmy w bardzo dokładny i precyzyjny sposób. O tym, czym myć, piszemy poniżej.
  5. Dokładnie wycieramy do sucha wszystkie elementy. Najlepiej jest robić to ściereczką, a nie papierem kuchennym, aby nie porysować szklanych półek.
  6. Następnie myjemy wnętrze, zaczynając od góry i kierując się w stronę dołu. O tym, czym to robić, również piszemy poniżej.
  7. Tak jak w przypadku półek, również i wnętrze lodówki wycieramy do sucha ściereczką.
  8. Po myciu całej lodówki, zostawiamy ją jeszcze otwartą na około godzinę. Wszystko po to, aby dokładnie wyschła i żeby wyparowały z niej wszystkie zapachy, również te nieprzyjemne, na przykład ze zgniłych produktów.
  9. W tym czasie myjemy lodówkę na zewnątrz. W tym wypadku warto pamiętać o gumowym materiale przy drzwiach. Ten element również warto delikatnie przetrzeć szmatką.
  10. Po umyciu wkładamy wszystkie produkty i potrawy do środka. Istotne jest jednak, aby nie wkładać tam potraw jeszcze gorących, ale najpierw je przestudzić. W przeciwnym razie może to spowodować po prostu oblodzenie lodówki. Warto też wszystkie produkty okrywać folią a potrawy przykrywać pokrywką. Po to, aby nie wysychały i nie wydzielały zapachów, które mogłyby przechodzić na inne potrawy czy produkty.
Lodówka
Źródło: Pixabay

Odmrażanie lodówki

Warto wiedzieć, że co jakiś czas lodówkę należy również odmrozić. Istotny jest jednak fakt, że taka lodówka powinna odmrażać się sama i w żaden sposób  my, jako użytkownicy, nie powinniśmy w ten proces ingerować. Są środki, które powodują szybsze tempo rozmrażania, czy chociażby noże, którymi możemy podważyć lód. Jednak w żadnym razie nie powinniśmy ich używać. Garnek z wrzątkiem również nie jest polecany. Naszym jedynym zdaniem, w całym procesie rozmrażania lodówki, jest tylko opróżnianie pojemnika z wodą.

Lodówkę rozmrażamy w temperaturze 0 stopni wyłączając ją z kontaktu. Lodówkę należy opróżnić ze wszystkich produktów, półek i szafek. Pusty sprzęt w tym czasie dokładnie czyścimy w środku i na zewnątrz. Ważne jest, aby po umyciu wytrzeć ją do sucha. Istotne jest oczywiście także wylanie wody z pojemnika pod zamrażalnikiem. Lodówkę rozmrażamy średnio raz, albo dwa razy do roku. Najważniejsze w całym procesie jest jednak to, aby lodówka rozmroziła się sama, w sposób naturalny. Nie należy jej w tym pomagać. 

Jak i czym myć lodówkę

Każdy rodzaj lodówki warto jest myć przy pomocy naturalnych środków. Można również używać do tego delikatnych płynów przeznaczonych do lodówek, które dostępne są w sklepach. Warto wiedzieć, że nie warto jest używać silnych detergentów. Nie dość, że mają bardzo silny i nieprzyjemny zapach, to jeszcze mogą nam zaszkodzić, dostając się do żywności.

Czym więc czyścić lodówkę? Na przykład zwykłym octem spożywczym. Ma on właściwości odkażające. Wystarczy zmieszać go z wodą i mamy gotowy środek do czyszczenia lodówki. Nasączamy szmatkę naszym roztworem i delikatnie czyścimy wnętrze urządzenia., na koniec wycierając go do sucha.

Innym środkiem może być również soda oczyszczona. Ma ona właściwości pochłaniające nieprzyjemne zapachy. Można zmieszać ją z wodą, aby uzyskać gęstą pastę do mycia, albo nalać do miseczki wstawić do lodówki. Ten drugi sposób pomaga na nieprzyjemne zapachy z wnętrza lodówki, ponieważ je pochłania.

Również podobne zastosowanie do sody oczyszczonej ma zwykła sól kuchenna. By ją wykorzystać do wymycia lodówki należy rozpuścić dwie łyżki soli w litrze cieplej wody. W ten oto sposób otrzymujemy kolejny naturalny środek do mycia urządzenia. Możemy dodać do niego także sok z cytryny, aby roztwór dodatkowo przyjemnie pachniał.

Pleśni z lodówki można pozbyć się spirytusem. Wystarczy przetrzeć to miejsce szmatką, która nasączona jest tym preparatem i delikatnie przetrzeć.

Do czyszczenia lodówki można też użyć delikatnych gotowych detergentów ze sklepu. Warto jednak pamiętać, aby wybierać takie, które są jak najbardziej zbliżone do naturalnych. Świetnie sprawdzi się do tego również płyn do mycia naczyń. Nasączamy nim ściereczkę, i delikatnie myjemy wszystkie wewnętrzne elementy lodówki.

One comment on “Czyszczenie lodówki – jak i czym wyczyścić lodówkę w środku. Poradnik

  • 18 lipca 2022 at 07:03

    Zwykła woda i ręczniki papierowe - przynajmniej u mnie się to sprawdza. Ciepłego dnia!

Write a Reply or Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close